ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη νότια Καλιφόρνια συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων στο Λος Άντζελες και σε όλο το έθνος. Ένα νέο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που εκθέτει την εμπορία ανθρώπων στη χώρα αυτή έκανε πρεμιέρα κι ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Η ταινία, Cargo: Innocence Lost, από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Michael Cory Davis, αποκαλύπτει το σκοτεινό υπόκοσμο της εμπορίας του σεξ. Το Cargo παρέχει μια εικόνα αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας μέσα από συνεντεύξεις με μερικούς από τους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας για το θέμα αυτό, με τους συνηγόρους των θυμάτων και με τα ίδια τα θύματα, που διασώθηκαν. Η ταινία είναι συνυφασμένη με μια ωμή, έντονη αφήγηση που βασίζεται σε πολυάριθμες αληθινές ιστορίες των θυμάτων.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Garden Pavilion του Διεθνούς Κέντρου Διασημοτήτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στο Λος Άντζελες, συνδιοργανώθηκε από διάφορες ομάδες της Νότιας Καλιφόρνιας ενωμένες στον αγώνα κατά της εμπορίας ανθρώπων, μια εγκληματική βιομηχανία 9,5 δις δολαρίων το χρόνο παγκοσμίως. Εμπειρογνώμονες στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων και εκπρόσωποι του νόμου που ασχολούνται με το θέμα αυτό πρωτοστάτησαν στην συζήτηση και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Η Μαίρη Σάτλγουορθ, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανοχή, μια ομάδα με έδρα το Λος Άντζελες που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε, «Η εμπορία ανθρώπων είναι δυνατή μόνο επειδή οι άνθρωποι είναι απληροφόρητοι για τη σύγχρονη δουλεία και για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους .Αυτός είναι ο λόγος που προωθούμε μια σειρά από ανακοινώσεις κοινωνικής ωφελείας που απεικονίζουν και τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .Σε λιγότερο από τριάντα λεπτά, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει μια πρακτική γνώση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Οι εν λόγω συναισθηματικά έντονες ανακοινώσεις κοινής ωφελείας, που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έχουν μέχρι τώρα προβληθεί σε περισσότερους από 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε 60 χώρες. Η τέταρτη στη σειρά, «Όχι στη σκλαβιά», είναι ένα σπαραξικάρδιο μήνυμα που προωθεί ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι η δουλεία είναι ακόμη ζωντανή σήμερα.

Επίσημες εκτιμήσεις του αριθμού των ανθρώπων που γίνονται αντικείμενο εμπορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο κυμαίνονται από 14.500 σε 50.000 .Ογδόντα τοις εκατό των περιπτώσεων στη Καλιφόρνια συμβαίνουν στο Λος Άντζελες, στο Σαν Ντιέγκο και στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2005 από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το Μπέρκλεϊ .

Σύμφωνα με μια έκθεση ειδήσεων του 2005 των Ηνωμένων Εθνών, η εμπορία ανθρώπων είναι στο ίδιο επίπεδο σήμερα με την εμπορία όπλων σαν η δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο μετά το εμπόριο ναρκωτικών, είναι όμως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη .Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι υπηρετούν ως σκλάβοι σε όλο τον κόσμο, και κάθε χρόνο 600.000 με 800.000 θύματα διακινούνται στα διεθνή σύνορα, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: το Διεθνές Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανοχή, ο Συνασπισμός της Επιτροπής της Πόλης του Λος Άντζελες σχετικά με την Κατάσταση της Εμπορίας Γυναικών, ο Διμερής Συνασπισμός Ασφαλούς Διαδρόμου του Σαν Ντιέγκο, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς, το Τμήμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Εκκλησία της Σαηεντολογίας Διεθνώς, οι Καλλιτέχνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ομάδα Δράσης του Όραντζ Κάουντι για την Εμπορία Ανθρώπων, ο Συνασπισμός της Νότιας Περιφέρειας για τη Διάσωση και την Επαναφορά και ο Στρατός της Σωτηρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µε:

Μαίρη Σάτλγουορθ
info@youthforhumanrights.org