Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Με συμμετοχές από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επίσημους, εκπρόσωπους του Διπλωματικού Σώματος και των Μ.Κ.Ο., η τριήμερη σύνοδος κορυφής άνοιξε από την πρόεδρο και ιδρύτρια της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς, Δρ. Μαίρη Σάτλγουορθ, βασική οργανώτρια της τριήμερης διάσκεψης, και το συν-διοργανωτή κ. Ανταλμπέρ Νούγκα του μη κυβερνητικού οργανισμού Βίλατζ Σουίς.

Και οι δύο υπογράμμισαν το σκοπό της διάσκεψης κορυφής που απευθύνεται στους εκπροσώπους της νεολαίας: την αύξηση της ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χρήση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως εργαλείο για την επίλυση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη σύνοδο κορυφής βγήκε σε διεθνή κυκλοφορία Η Ιστορία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια εντυπωσιακή νέα ταινία μικρού μήκους. Η παραγωγή της έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς. Αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφει με απλά λόγια το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κα Σατλγουόρθ δήλωσε ότι η ταινία είναι «ένα δώρο στα εκατομμύρια σε όλες τις ηπείρους, μέχρι τις πιο απόμακρες γωνιές του κόσμου, όπως ήταν το όραμα της Ελέανορ Ρούσβελτ». Η κα Ρούσβελτ ήταν μια από τους συγγραφείς και υπέρμαχος των τριάντα Άρθρων της Διακήρυξης και ηγήθηκε της προσπάθειας για την υιοθέτησή τους από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948.

Οι ομιλητές στους οποίους περιλαμβάνονται πρέσβεις, πανεπιστημιακοί και θρησκευτικοί ηγέτες, επισήμαναν ότι είναι ζωτική ανάγκη να βελτιωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία, όπως ότι περίπου 800.000 άνθρωποι γίνονται αντικείμενο εμπορίου στα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο, με ετήσια κέρδη που αγγίζουν τα 7 δις δολάρια και ότι μικρά παιδιά πωλούνται για καταναγκαστική εργασία, πορνεία, πορνογραφία, αφαίρεση οργάνων, ή ακόμα και ως παιδιά-στρατιώτες.

Σε μια συγκινητική αγόρευση, η κα Αλίντα Μπλακ, διευθύντρια και εκδότης των Ντοκουμέντων της Ελέανορ Ρούσβελτ και Καθηγήτρια Έρευνας της Ιστορίας και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι η αποτυχία στην εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ήταν «σαν να φτύνουμε στον τάφο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σαν να φτύνουμε στον τάφο του Μαχάτμα Γκάντι, ή σα να προδίδουμε τον Νέλσον Μαντέλα».

Η κα Αν Άρτσερ, ηθοποιός, υποψήφια για το βραβείο της Ακαδημίας και ιδρύτρια του διεθνούς οργανισμού Καλλιτεχνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσίασε το Βραβείο Δράσης της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για το 2009. Στους βραβευμένους περιλαμβάνονται ο Γκεόργκι Νάντενοβ, διευθυντής του Ιδρύματος Βοήθεια στους Απόρους, στη Βουλγαρία· ο Πέταρ Γκριγκόροφ Γκραμάτικοφ, από το Κέντρο Διαλόγου, στη Βουλγαρία· ο Νίκι Λανίκ, πρωταθλητής οδηγός αγώνων ταχύτητας από το Ηνωμένο Βασίλειο· και ο Τόνι Μαθίπα, ένας νεαρός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Νότια Αφρική.

Η σύνοδος κορυφής περιλάμβανε επίσης διαδραστικό εργαστήριο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μία διαθρησκευτική υπηρεσία ένωσης και ενθάρρυνσης των πολιτών από πολλές θρησκείες να επιδιώξουν την ειρήνη.

Ο Ρουκσάν Φερνάντο, 17 ετών, εκπρόσωπος από τη Σρι Λάνκα, δήλωσε: «Η Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς είναι ένας φάρος ελπίδας σε μια θάλασσα από σκοτάδι και θα είναι η φωνή στο μέλλον όταν οι άλλες φωνές θα έχουν χαθεί στο παρελθόν».

Η Κα Ντιόρο Ντιάγε, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απηύθυνε κάλεσμα για τη χειραφέτηση και την υπευθυνότητα όλων των ανθρώπων ως παραδειγματική εφαρμογή των λόγων του Γκάντι: «εσύ πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2004, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και της UNICEF στη Νέα Υόρκη και εναλλάσσεται με το Λος Άντζελες κάθε χρόνο από τότε μέχρι φέτος. Το 2005, η διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Λος Άτζελες· Το 2006 στη Νέα Υόρκη και πάλι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών· Το 2007 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και το 2008, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001 από την εκπαιδευτικό Μαίρη Σάτλγουορθ με σκοπό να διδάξει στους νέους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς ευαισθητοποιεί και κάνει γνωστή την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στους νέους, μέσα από διαγωνισμούς εκθέσεων και τέχνης και παρέχει υλικό για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς οδηγούς για τα σχολεία.