Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΡΩΑ MLK ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Είναι η καλλιτεχνική έκφραση ανθρώπινο δικαίωμα;

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ανοχή, είναι απολύτως. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε η αποδέκτης του πρώτου Βραβείου Ήρωα Martin Luther King, Jr, της Los Angeles County για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ήταν η Γκλένα Μπόλτατς Αβίλα, εξαίρετη καλλιτέχνης και διευθύντρια του Προγράμματος CalArts Community Partnership (CAP), για την εργασία της ώστε να καταστεί δυνατό στη νεολαία να ασκήσει το δικαίωμά της στην καλλιτεχνική έκφραση μέσω της εκπαίδευσης τέχνης.

Το άρθρο #19 της Οικουμενικής ∆ιακήρυξης των Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων λέει:

Καθένας έχει το δικαίωµα της ελευθερίας της γνώµης και της έκφρασης που σηµαίνει το δικαίωµα να µην υφίστανται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο.

Ένα παράδειγμα της άσκησης από τη Κα Avila αυτού του δικαιώματός της είναι ένα πολύ γνωστό ορόσημο της Νότιας Καλιφόρνιας. Για τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια, η ανοιχτόκαρδη τοιχογραφία της, «L.A. Freeway Kids», κοσμεί τον αυτοκινητόδρομο του Χόλιγουντ στην έξοδο για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, χαιρετίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων κάθε εβδομάδα καθώς εισέρχονται στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Η κα Avila περιγράφει το CAP σαν μια δέσμευση «με την ιδέα ότι οι τέχνες παρέχουν νόημα και σκοπό στη ζωή μας και ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στη νεολαία της χώρας μας από την ικανότητά τους να δημιουργούν, να εξετάζουν και να κρίνουν την κουλτούρα της εποχής μας». Το CAP έχει πλησιάσει περισσότερα από 300.000 παιδιά σε σαράντα σχολεία της L.A. County με τα προγράμματα τέχνης του και έχει απονείμει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποτροφίες σε σπουδαστές.

Την παρουσίαση του βραβείου στην Κα Avila έκανε η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός, Άνν Άρτσερ. Η Κα Άρτσερ επιβεβαίωσε τη δική της αφοσίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καλλιτεχνική έκφραση πέρυσι, όταν ίδρυσε το Καλλιτέχνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με σκοπό «να συσπειρώσει τους καλλιτέχνες στην κοινή αιτία της αύξησης της ευαισθητοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το πρόγραμμα των Βραβείων Ήρωα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς (YHRI) σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς, το Καλλιτέχνες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανοχή. Το βραβείο, το οποίο αναγνωρίζει τα άτομα των οποίων το έργο προάγει ή προωθεί ένα ή περισσότερα από τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης, απονέμεται σε «συνηθισμένα άτομα που κάνουν ασυνήθιστα πράγματα».

Η Κα Αβίλα και το πρόγραμμά της κάθε άλλο παρά «συνηθισμένη» είναι, αλλά έχει κερδίσει σίγουρα το δικαίωμα στον τίτλο του «Ήρωα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».