ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 2009 ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ

Από πού αρχίζουν, τελικά, τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα;

«Από μικρά μέρη, κοντά στο σπίτι – τόσο κοντά και τόσο μικρά που δεν φαίνονται σε κανένα χάρτη του κόσμου. Παρόλα αυτά είναι ο κόσμος ενός ανθρώπου. Η γειτονιά στην οποία μένει, το σχολείο ή το κολλέγιο στο οποίο πηγαίνει, το εργοστάσιο, η φάρμα ή το γραφείο στο οποίο εργάζεται. Αυτά είναι τα μέρη όπου κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί αναζητά ισότητα απέναντι στο νόμο, ίσες ευκαιρίες και ίση αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις. Αν αυτά τα δικαιώματα έχουν μικρή σημασία εκεί, τότε έχουν μικρή σημασία και οπουδήποτε αλλού.» —Κα Ελέανορ Ρούζβελτ

Προς τιμήν της 60ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουμε το γύρο του κόσμου στην έκτη ετήσια Παγκόσμια Περιοδεία μας, για να γιορτάσουμε την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει και να εμπνεύσουμε περαιτέρω διάδοση, προώθηση και η ανάγνωση του σημαντικού αυτού εγγράφου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την υδρόγειο.

Σκοπός της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς είναι να διδάξει στους νέους τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και να τους εμπνεύσει να γίνουν δια βίου υπερασπιστές της ανοχής και της ειρήνης.

Οι Παγκόσμιες Περιοδείες της YHRI το 2004, 2005, 2006, 2007 και 2008 ταξίδεψαν σε 70 χώρες, παρουσιάζοντας τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αρχηγούς κρατών, ηγέτες και εκπαιδευτικούς, καθώς και νέους σε πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα κράτησης ανηλίκων και ορφανοτροφεία.

Η Παγκόσμια Περιοδεία της YHRI του 2008 έκανε το γύρο του πλανήτη περνώντας από την Αϊτή, τη Βενεζουέλα, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Κένυα, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και την Ταϊβάν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας ακολούθησαν και παρουσίασαν στυγμιότυπα από τις επισκέψεις σε επισήμους, αξιωματούχους, θρησκευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες και νέους. Δημιουργήθηκαν νέοι φίλοι και συγκροτήθηκαν συνεργασίες για να προωθήσουν την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα νέο επίπεδο.

Μέχρι σήμερα, αυτές οι περιοδείες έχουν αγγίξει τις ζωές εκατομμυρίων, τόσο μέσω άμεσων συναντήσεων όσο και μέσω της δημοσιογραφικής κάλυψης των δραστηριοτήτων μας. Η YHRI έχει σήμερα πάνω από 180 παραρτήματα και ομάδες σε όλο τον κόσμο, και συνεχιζόμενα έργα εκπαίδευσης της YHRI σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γουιάνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Πουέρτο Ρίκο, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ. Είναι πράγματι ώρα να γιορτάσουμε τα επιτεύγματά μας και να αντλήσουμε δύναμη για τις εργασίες που θα γίνουν στο μέλλον.

Η Παγκόσμια Περιοδεία 2009 της YHRI, θα περιλαμβάνει την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Μπαρμπάντος, την Κολομβία, την Ιορδανία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, το Ανατολικό Τιμόρ, την Ουγκάντα και τις ΗΠΑ. Συναντήσεις με επισήμους και ηγέτες, καθώς και κοινοτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κάθε χώρα. Επιπλέον, οι δραστηριότητές μας θα βιντεοσκοπηθούν και θα φωτογραφηθούν για περαιτέρω προώθηση της περιοδείας.