Η 80 ΗΜΕΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

Η 80 ημερών Περιοδεία προς τιμή των Ηνωμένων Εθνών για το «Διεθνές Έτος Νεολαίας» είναι αφιερωμένη στις εκτεταμένες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η UNICEF αναφέρει ότι 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών υποφέρουν από την κακοποίηση και την παραμέληση, ενώ η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη Κακοποίησης των Παιδιών των ΗΠΑ παραθέτει ότι γίνονται 3 εκατομμύρια νέες αναφορές κακοποίησης ή εγκατάλειψης παιδιού κάθε χρόνο. Υπό το φως αυτών των στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, ήταν απόλυτα λογικό να ανακηρύξουν τα Ηνωμένα Έθνη το 2010, ως το Διεθνές Έτος Νεολαίας. Εναρμονιζόμενη με αυτό και ως απάντηση στις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων, η Δρ. Μαίρη Σάτλγουορθ της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς ολοκλήρωσε πρόσφατα την έβδομη ετήσια Παγκόσμια Περιοδεία της σε πέντε ηπείρους σε ογδόντα ημέρες. Ο σκοπός της περιοδείας ήταν εκπαιδευτικός και επικεντρώθηκε στην προώθηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τη UNICEF, 1,2 εκατομμύρια παιδιά διακινούνται παράνομα στα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο. Πωλούμενα ως εμπορεύματα, τα εν λόγω παιδιά εξαναγκάζονται σε απάνθρωπη εργασία, στερούνται τη βασική εκπαίδευση και την παιδική τους ηλικία. Οι νέοι που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους είναι ευάλωτοι και εύκολη λεία για τα κακόβουλα άτομα, κι αυτός είναι ο λόγος που η Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς επικεντρώνεται στην εκπαίδευση.

«Όταν τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως Διεθνές Έτος Νεολαίας, ήξερα ότι οι προσπάθειές μας όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματά τους έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από ποτέ», δήλωσε η Δρ. Σάτλγουορθ. Η περιοδεία ταξίδεψε σε Μεξικό, Γουατεμάλα, τον Παναμά, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, την Πορτογαλία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Χαβάη και το Λος Άντζελες.

Η Παγκόσμια Περιοδεία Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς του 2010 προσέγγισε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, καθώς και αιρετούς αξιωματούχους, δικαστικούς, υπεύθυνους για την επιβολή του νόμου, εκπαιδευτικούς, την κοινότητα και τους θρησκευτικούς ηγέτες, με τα μέσα ενημέρωσης να προωθούν την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε εκατομμύρια περισσότερα.