Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Επειδή εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά διακινούνται κάθε χρόνο και γίνονται αντικείμενα εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλευσης, ότι πάνω από 300.000 γίνονται παιδιά-στρατιώτες, –μερικά τόσο νέα όπως 8 ετών– και ότι 115 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας στερούνται οποιασδήποτε επίσημης εκπαίδευσης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική στη διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα οποία τα παιδιά έχουν το δικαίωμα. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το Νοέμβριο του 1989 και το 1991 έγινε η σύσταση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Γενεύη, για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης.

Για να δώσουν στα παιδιά τη δική τους φωνή για το δικό τους μέλλον, αυτό το έτος, η Επιτροπή αποφάσισε να αφιερώσει την ετήσια «Ημέρα της Γενικής Συζήτησης» στις 15 Σεπτεμβρίου 2006, στο θέμα «Μίλησε, Λάβε μέρος, Αποφάσισε – Το δικαίωμα του Παιδιού να Ακουστεί», όπου τριάντα τρία παιδιά και έφηβοι προσκλήθηκαν να παραστούν.

Και γι 'αυτό ήταν που ο Άνγκελο Κρόισμπεργκερ, που αντιπροσώπευε το αυστριακό τμήμα της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς έφθασε στο Πάλε Βίλσον, την έδρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Γενεύη.

Παρουσίασε την ομιλία του στα 200 μέλη της επιτροπής, στους εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο. (μη κυβερνητικοί οργανισμοί), και τους άλλους νέους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το μήνυμα του Άνγκελο ήταν απλώς ένα – αν είμαστε σοβαροί ως προς την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η εκπαίδευση, καθώς κανείς δεν μπορεί πραγματικά να έχει ό,τι αυτός ή αυτή δεν κατανοεί.

Από την ίδρυσή της το 2001, η Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς έχει εργαστεί για την εφαρμογή της καθολικής εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα στους νέους σε όλο τον κόσμο, που εμπνέεται από τη δήλωση του Λ. Ρον Χάμπαρντ: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν ένα γεγονός, όχι ένα ιδεαλιστικό όνειρο». Και για να επιτευχθεί αυτό, έχουν αναπτύξει διδακτικό υλικό που βοηθά τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αυτό το έτος, η Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς δημιούργησε τριάντα σύντομα φιλμάκια, σε συντονισμό με το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς. Κάθε φιλμάκι έχει διάρκεια λιγότερο από ένα λεπτό, και κάθε μια απεικονίζει καθένα από τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αποκορύφωμα της ομιλίας του Άντζελο ήταν η παρουσίαση αρκετών από αυτά τα φιλμ, τα οποία δημιουργήθηκαν ως μηνύματα κοινής ωφέλειας με σκοπό να παιχτούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αλλά όσο κι αν ήταν πεπεισμένος ο Άτζελο για την αξία των εν λόγω μηνυμάτων κοινής ωφέλειας, τα οποία έχουν διατεθεί σε 17 γλώσσες, έμεινε έκπληκτος και ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι παρευρισκόμενοι.

Μετά την ομιλία του, όχι μόνο προσεγγίστηκε από πολλούς εκπροσώπους της χώρας, οργανώσεις νεολαίας και τις ΜΚΟ που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φιλμ στα δικά τους προγράμματα, αλλά στο τέλος της ετήσιας «Ημέρας Γενικής Συζήτησης», οι εισηγητές (εκείνοι που ορίζονται για την αναφορά σχετικά με τα πορίσματα της επιτροπής), συμπεριέλαβαν την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα ως κορυφαία προτεραιότητά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς και το εκπαιδευτικό υλικό της, ή για να δείτε τα μηνύματα κοινής ωφέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα online επισκεφθείτε το www.youthforhumanrights.org

Η Νεολαία για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώματα ∆ιεθνώς και το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς παρήγαγαν 30 Μηνύματα Κοινής Ωφέλειας σε 17 γλώσσες για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευθύνες τους. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ