Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΕΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εκπρόσωποι νέων από 27 χώρες συναντήθηκαν πρόσφατα με πάνω από 1.000 υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς ηγέτες, κυβερνητικούς υπαλλήλους και καλλιτέχνες στο 5ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Κορυφής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη.

Με χορηγία της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς και του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς, η σύνοδος κορυφής έκανε μια σειρά εκδηλώσεων που είχαν ως σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών από όλες τις χώρες – και να υιοθετηθεί ο εορτασμός της 60ής επετείου από την υπογραφή της.

«Υπάρχουν πάνω από 300.000 παιδιά που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις ως παιδιά-στρατιώτες σε αφρικανικές και άλλες χώρες. Υπάρχουν 800.000 παιδιά που διακινούνται στα σύνορα κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων και για σεξουαλική εκμετάλλευση που είναι μία από τις πιο προσοδοφόρες μαύρες αγορές του κόσμου. Αρκεί να διαβάσετε τις ειδήσεις για να δείτε την ανάγκη να μπει η Διακήρυξη σε εφαρμογή» δήλωσε η Τρέισι Μόροου Συντονίστρια της Νεολαίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς.

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Διασκέψεων 1, του ΟΗΕ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι παριστάμενοι ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι τι μπορεί να γίνει για τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επέλθει ισότητα και δικαιοσύνη.

Η ηθοποιός Άνν Άρτσερ, υποψήφια για βραβείο Ακαδημίας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προήδρευσε σε ένα πάνελ με μια διακεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων και ηγετών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τζακ Χίλει, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, είπε στους εκπρόσωπους της νεολαίας ότι δεν πρέπει να είναι ανεκτικοί με μια κυβέρνηση που αδυνατεί να θέσει σε εφαρμογή την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα πρέπει να τυπώνουν τη Διακήρυξη ακόμη και στο εσωτερικό των διαβατηρίων.

Ο Φορντ Ρούζβελτ, ο εγγονός της πρωταρχικής δημιουργού της Οικουμενικής Διακήρυξης, Ελέανορ Ρούσβελτ, εξήγησε πώς η Διακήρυξη προέκυψε από την εκτίμηση και τον σεβασμό της κ. Ρούσβελτ στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και στην επιμονή της για αμοιβαίο σεβασμό στις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι προσπάθειες της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς επικροτήθηκαν από τον Πρέσβη Ναθαναήλ Μπάρνς της αποστολής της Λιβερίας στα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίχτηκαν έντονα από την κα Λίλα Ρατσιφαντριχαμανάνα, την Πρέσβη και μέλος της Μόνιμης Αποστολής Παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης, του ΟΗΕ, και οι δύο συν-χορηγοί και μέλη της ίδιας ομάδας με επιρροή.

Οι εκδηλώσεις που ακολούθησαν περιλάμβαναν ένα πλούσιο δείπνο πολλών αστέρων, εκπαιδευτικά εργαστήρια, και μια διαθρησκευτική λειτουργία με ομιλητές από όλο το φάσμα των θρησκειών. Την παραμονή της έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι σύνεδροι επέστρεψαν στις πατρίδες τους για να βάλουν μπροστά τα σχέδια τους να εκπαιδεύσουν και να ενεργοποιήσουν και άλλους σχετικά με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πιστεύω ότι, ενώ γιορτάζουμε τις διαφορές μας, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να εστιάσουμε σε αυτό τον κοινό στόχο και ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ για την εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στον εικοστό πρώτο αιώνα, η πρόοδος μας στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να υπερβαίνει περισσότερο τις προσδοκίες μας από την τεχνολογική πρόοδο μας. Τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο μέλλον που μπορούμε να τους δώσουμε», δήλωσε η Πρόεδρος της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς, Δρ. Μαίρη Σάτλγουορθ.