ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ – ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009

Τα μηνύματά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντηχούν στον αέρα! Είμαστε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Διαδίκτυο, σε αίθουσες διδασκαλίας, ομάδες νέων, στους πίνακες διαφημίσεων, στα θέατρα και τα μεγάλα αμφιθέατρα σε χώρες σε κάθε ήπειρο. Σήμερα το πρωί στις 5 π.μ., στον εορτασμό της 61ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η ομάδα μας στο Μπαρμπάντος ξεκίνησε την διεθνή εκδήλωση «Περπατήστε για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» ακολουθούμενη από ομάδες σε χώρες όπως η Αυστρία, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Σομαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Περισσότερες από εξήντα τέτοιες ή άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα τριάντα ανθρώπινα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους παγκοσμίως. Ζωγραφιές και εκθέσεις κατέφτασαν ταχυδρομικώς και μέσω e-mail από χώρες όπως η Κένυα, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και άλλες. Νέοι από την ηλικία των 10 ετών απεικόνισαν τις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μοναδικό και ευχάριστο τρόπο!

Ο σκοπός της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς είναι να διδάξει τη νεολαία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και συγκεκριμένα την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να τους εμπνεύσει να γίνουν υπέρμαχοι της ανεκτικότητας και της ειρήνης.

Η κυκλοφορία του τελευταίου βίντεό μας, η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φέρνει την εκστρατεία μας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Αυτό το σύντομο βίντεο παρουσιάζει με απλό τρόπο την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολύ πολύ παλιά μέχρι σήμερα.

Η κυκλοφορία των εκπαιδευτικών πακέτων μας περιλαμβάνει εγχειρίδια για τους εκαπιδευτικούς, βίντεο, αφίσες, καθώς και βιβλιαράκια για τους μαθητές. Χάρη σε έναν από τους γενναιόδωρους χορηγούς μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε δωρεάν τα πακέτα για τους εκπαιδευτικούς για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Εμείς θα σας αποστείλουμε το πακέτο οπουδήποτε στον κόσμο!

Οι αφοσιωμένες ομάδες εθελοντών μας συνεχίζουν να αυξάνονται σε αριθμούς, καθώς προσεγγίζουν τις κοινότητές τους, και αυξάνουν την κατανόηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευθύνες. Με μικρές συγκεντρώσεις σε αίθουσες διδασκαλίας, μεγάλες εκστρατείες σε γήπεδα, συναυλίες, συνέδρια, ραπ μουσικές, ζωγραφική και συζητήσεις, η εκστρατεία ξεδιπλώνεται σε όλο και αυξανόμενους αριθμούς.

Εμπνευσμένη από το Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς και την αντίστοιχη ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου «Race 4 Human Rights», η ομάδα του Καναδά συμμετείχε στους αγώνες με το αυτοκίνητό της «Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς» για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υψηλή ταχύτητα. Τώρα η εκστρατεία τους έχει φτάσει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και τη Νότια Αμερική επίσης!

Βαδίζοντας στα χνάρια του Μαχάτμα Γκάντι, είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Η εκστρατεία μας έχει επεκταθεί στη Νότια Ασία, σε μια συνεχώς αυξανόμενη βάση, με τα τμήματά μας να μεγαλώνουν στην Ινδία και να εξαπλώνονται στη Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές και πολλά άλλα.

Οι κοινότητες των Αβορίγινων στην Αυστραλία διαδίδουν παντού. Έχουν δημιουργήσει το δικό τους λογότυπο για τη Νεολαία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς και διδάσκουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μικρούς και μεγάλους στις πόλεις, στις αγροτικές και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας.

Σε συνεργασία με το Αφρικανικό Ίδρυμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ανοχή, σημειώνουμε τεράστια πρόοδο στη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της Αφρικής. Στην Κένυα τώρα έχουμε μια μεταφρασμένη έκδοση από το βιβλιαράκι: Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; με τοπικές εικόνες.

Φοιτητές στην Γκάνα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και Τόγκο συμμετείχαν στο Αφρικανικό Πρόγραμμα Ηγετικής Ικανότητας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς. Έκαναν έρευνα, έγραψαν βιβλία, γύρισαν βίντεο, τα επανέλαβαν πάλι, και παρέδωσαν αξιόλογες ομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους συμμαθητές, την κοινότητα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους τοπικούς ηγέτες.

Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες ανακήρυξε την έκτη ετήσιά Ημέρα Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την πόλη του Λος Άντζελες. Οι δήμαρχοι της Αρκάντια, Μπαρμπάνκ, Κληαργουάτερ, Σάντα Κλαρίτα, και Τάμπα ανακήρυξαν επίσης την Ημέρα Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τις πόλεις τους, για να βοηθήσουν στη διδασκαλία της νεολαίας στα ανθρώπινα δικαιώματα στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Το Λας Βέγκας ήταν η έδρα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γενναιόδωρη χορηγία από το Αμερικανο-Ιρανικό Σύνδεσμο Φιλίας. Ο δήμαρχος του Λας Βέγκας και ένας ανώτερος υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών καλωσόρισαν τους εκπροσώπους της νεολαίας μας, από το Μπανγκλαντές, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Κιργιζία, το Μαρόκο και την Ταϊβάν.

Ομάδες σε εμπορικά κέντρα, αίθουσες αναμονής, ακόμη και πλατείες της πόλης μάζευαν υπογραφές ώστε να ζητήσουν από τους επικεφαλής να δηµοσιεύσουν το κείµενο της Διακήρυξης και να «προκαλέσουν τη διάδοσή του, την έκθεση, την ανάγνωση και την υιοθέτησή του σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισµούς, αδιακρίτως της πολιτικής κατάστασης στις διάφορες χώρες και εδάφη» σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. (Δεκέμβριος 1948)

Η έκτη Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, έδρα του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωποι από χώρες όπως το Κονγκό, την Ιταλία, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τη Σρι Λάνκα, την Ελβετία και ένα τοπικό μέλος της κοινότητας Βιετνάμ συζήτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης για αυτά. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, Πρέσβεις χωρών καθώς και θρησκευτικοί και κοινοτικοί ηγέτες, μαζί με πολλούς άλλους επαίνεσαν, υποστήριξαν και ενθάρρυναν τις ομάδες μας.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Περιοδείας 2009 κάναμε το γύρο του κόσμου επισκεπτόμενοι την Αργεντινή, την Αυστραλία, τα Μπαρμπάντος, την Κολομβία, την Ιορδανία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, το Ανατολικό Τιμόρ, την Ουγκάντα και τις ΗΠΑ. Συναντηθήκαμε με τη νεολαία σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα και ορφανοτροφεία. Έγιναν συναντήσεις για την προώθηση της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα με αρχηγούς κρατών, διπλωμάτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, θρησκευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες, και διοργανώσαμε κοινοτικές εκδηλώσεις.

Εκατομμύρια άλλοι έμαθαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην άνεση των σπιτιών και των γραφείων τους, στα εστιατόρια και οπουδήποτε από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή απ’ όπου μπορούσε να φτάσει το Internet. Οι αριθμοί των επισκεπτών του δικτυακού τόπου της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς έχουν φτάσει σε μεγάλα ύψη. Αφιερώνουν χρόνο στο site, βλέποντας το βίντεο, μαθαίνοντας τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και συμμετέχουν στις ομάδες μας. Και τώρα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα μόνο, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραγγείλουν το δωρεάν πακέτο του εκπαιδευτικού, ευγενικά παραχωρημένο από τους γενναιόδωρους χορηγούς μας με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα μας.

Θέλω να αναγνωρίσω τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνώς, καθώς και τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως το Δήμαρχο Άλμογκ Μπάρστεϊν, τον Δρ. Πουράν Αμελί, τον καθηγητή Ίαν Χάλ, τον Αιδεσιμότατο ΜακΚίνει, το Σερίφη Λιρόϊ Μπάκα, Σεράχ Χασάν, και Ίρβινγκ Σαρνόφ. Ειδική αναγνώριση δίνεται στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς για την εξαίρετη υποστήριξή της. Σας ευχαριστώ για την προσοχή και την υποστήριξή σας. Κάθε ένας και κάθε μία από τους εθελοντές, τους δωρητές μας, τους χορηγούς, συνεργάτες και υποστηρικτές είναι οι ήρωές μας για για να φέρουμε το ζωτικό μήνυμα προς τον κόσμο και αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την παγκόσμια επέκτασή μας.

Ενθάρρυνε την οικογένεια και τους φίλους σου να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα για τη διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο www.youthforhumanrights.org ή www.humanrights.com. Ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στηριζόμαστε στις ιδιότητες μέλους σας, στις γενναιόδωρες δωρεές και χορηγίες, πέρα από το έργο των αφοσιωμένων εθελοντών μας, οι οποίοι βοήθησαν σε όλη την υδρόγειο. Μπορείτε επίσης να μάθετε για τα διάφορα επίπεδα χορηγία μας. Το ερώτημα δεν είναι τι κοστίζει για να διδαχτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ποιο είναι το κόστος αν αυτό δε γίνει.

Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα. Η βοήθειά σας είναι πολύ αναγκαία και ευπρόσδεκτη. Με τη βοήθειά σας και αυτές τις εκστρατείες και τα υλικά της Νεολαίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι τόσο εύκολο να διδαχτούν !

Σας ευχόμαστε ένα υπέροχο και παραγωγικό 2010!

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Μαίρη Σάτλγουορθ, Δρ. Εκπαίδευσης,
Πρόεδρος