ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕIΑ 2008 ΤΗΣ ΝΕΟΛΑIΑΣ ΥΠEΡ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠIΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ: ΔΗΜΙΟΥΡΓIΑ ΜΙΑΣ ΑΝΑΓEΝΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠIΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ

Το έτος 2008 σηματοδοτεί την πέμπτη Παγκόσμια Περιοδεία για την Μαίρη Σατλγουόρθ, πρόεδρο της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεθνώς (YHRI). Διάνυσε περισσότερα από 37.000 μίλια στην Καραϊβική, και στη συνέχεια μέσω της Αφρικής και της Ασίας − με επιστροφή στην αφετηρία της στο Λος Άντζελες το καλοκαίρι.

Αυτό το έτος συνδεθήκαμε με εθνικές κυβερνήσεις όπως ποτέ πριν, περιλαμβανομένων των αξιωματούχων της Αϊτής, της Νιγηρίας, της Κένυας, της Αιγύπτου, της Βενεζουέλας, του Μαρόκου, του Πακιστάν και της Ταϊβάν, καθώς και με στελέχη διαφόρων εθνικών τηλεοπτικών δικτύων.

Στην Αϊτή, τον πρώτο προορισμό της, η Κα Σατλγουόρθ συναντήθηκε με αξιωματούχους διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών. Ο δικηγόρος της Αϊτής Κ. Αβιόλ Φλεράντ, ιδρυτής της Εθνικής Ακαδημίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρακολούθησε τις εν λόγω συναντήσεις και είδε μια πολύ θετική ανταπόκριση από τους αξιωματούχους, που ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εφαρμόσουν τα προγράμματα για να γίνουν ευρέως γνωστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αϊτή.

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης της Κας Σατλγουόρθ στο Μαρόκο ήταν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του παραρτήματος της YHRI, που βρίσκεται σε ένα νέο πολυτελές πολυόροφο πύργο γραφείων στο κέντρο της Καζαμπλάνκα.

Η συνάντηση της Κας Σατλγουόρθ με τον επικεφαλής ενός Νιγηριανού κυβερνητικού οργανισμού ακολουθήθηκε από μια ειδική παρουσίαση σε ανώτερους αξιωματούχους από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Η αντιπρόσωπος της κυβέρνησης κανόνισε τηλεοπτικές συνεντεύξεις για την κα Σατλγουόρθ, οι οποίες μεταδώθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Στην Κένυα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, στελέχη της εθνικής κυβέρνησης και ένας στρατιωτικός διοικητής ζήτησαν ποσότητες των εκπαιδευτικών υλικών της YHRI για άμεση ένταξη στα υπάρχοντα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Τα υλικά ζητήθηκαν για παράδοση στο ευρύ κοινό, καθώς και για ειδικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση παλιννοστούντων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης της Κας Σατλγουόρθ ήταν η εμφάνισή της στην κρατική τηλεόραση, ως προσκεκλημένη της εκπομπής «Good Morning Κένυα».

Ξένοι αξιωματούχοι κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο να συναντήσουν την Κα Σατλγουόρθ. Ένας αξιωματούχος πέταξε από τη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ ένας άλλος ήρθε από το Νταρφούρ με ελικόπτερο.

Στο πρόγραμμά της για την Ταϊβάν η Κα Σατλγουόρθ περιέλαβε συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο Βίκτορ Σιού και άλλα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και παρουσιάσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως συνηθίζει, σε κάθε προορισμό της Παγκόσμιας Περιοδείας, η Κα Σατλγουόρθ συναντήθηκε με τα παιδιά σε διάφορες τοποθεσίες, όπως σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Ο σκοπός αυτής της Παγκόσμιας Περιοδείας ήταν να εμπνεύσει αξιωματούχους ανωτάτου επιπέδου, ηγέτες της κοινότητας, εκπαιδευτικούς, οργανώσεις της νεολαίας και τα μέσα ενημέρωσης σε όλο το κόσμο να κάνουν την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα μέρος της σχολικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και, με τον τρόπο αυτό, να δημιουργηθεί μια αληθινή αναγέννηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.