ΥΠEΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠIΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ

Μεξικανο − Αμερικανός εργάτης σε αγροκτήματα, εργατικός ηγέτης και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Σέζαρ Τσάβεζ με τη δράση του επέφερε βελτίωση των συνθηκών για τους εργάτες στα αγροκτήματα.

Ο Τσάβεζ γεννήθηκε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του, στη Γιούμα της Αριζόνα και είχε προσωπική αντίληψη των σκληρών συνθηκών που βίωναν οι εργάτες στα αγροκτήματα. Αποτελούσε κοινή πρακτική η εκμετάλλευση των εργατών από τους εργοδότες τους. Συχνά δεν τους πλήρωναν, ζούσαν σε καλύβες ως αντάλλαγμα για την εργασία τους, χωρίς ιατρική φροντίδα ή άλλες στοιχειώδεις ανέσεις. Χωρίς μια φωνή να τους εκπροσωπεί δεν είχαν τα μέσα να βελτιώσουν τη θέση τους.

Ο Τσάβεζ το άλλαξε αυτό όταν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των εργατών στα αγροκτήματα, εμπνέοντάς τους και οργανώνοντάς τους στην Εθνική Ένωση Εργατών στα Αγροκτήματα, η οποία αργότερα έγινε η οργάνωση Ενωμένοι Εργάτες Αγροκτημάτων. Με πορείες, απεργίες και μποϊκοτάζ, ο Τσάβεζ υποχρέωσε τους εργοδότες να πληρώνουν επαρκείς μισθούς, να παρέχουν πρόσθετα οφέλη και είναι υπεύθυνος για τη θέσπιση της νομοθεσίας για την πρώτη Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Εργατών Γης.

Για τη δέσμευσή του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και για την δια βίου αφοσίωσή του στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του, ο Τσάβεζ τιμήθηκε μετά θάνατον με την ανώτερη τιμή για πολίτη, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.