ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες του εικοστού αιώνα. Στην Ινδία τιμάται ως ο πατέρας του έθνους και υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή της αρχής Σατιάγκρα – της αντίστασης στην τυραννία με τη μαζική μη βίαιη ανυπακοή των πολιτών.

Ενώ ηγείτο εθνικών εκστρατειών για την ανακούφιση των φτωχών, την διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών, την οικοδόμηση θρησκευτικής και εθνικής αρμονίας και την εξάλειψη του άδικου συστήματος των καστών, ο Γκάντι εφάρμοζε τις αρχές της μη βίαιης ανυπακοής των πολιτών παίζοντας κυρίαρχο ρόλο στην απελευθέρωση της Ινδίας από την ξένη κυριαρχία. Φυλακίστηκε συχνά για τη δράση του, πολλές φορές για χρόνια ολόκληρα, αλλά πέτυχε το σκοπό του το 1947, όταν η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Λόγω του πνευματικού και ηθικού του αναστήματος, αποκαλείται Μαχάτμα, που σημαίνει «μεγάλη ψυχή». Ηγέτες υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων – από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον νεότερο μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα – αναγνωρίζουν τον Γκάντι ως πηγή έμπνευσης των αγώνων τους για επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για το λαό τους.