Υπέρμαχοι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οικονομολόγος και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Μοχάμεντ Γιούνους έγινε παγκοσμίως γνωστός για το επαναστατικό του σύστημα της μικρο-πίστωσης –της διευρυμένης παροχής μικρών δανείων σε επιχειρηματίες που είναι πολύ φτωχοί και δεν πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης των παραδοσιακών τραπεζών– που βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Ο Γιούνους γεννήθηκε στο λιμάνι Τσιταγκόνγκ, στο Μπανγκλαντές και κίνητρο στη ζωή του ήταν το όραμά του για ένα κόσμο χωρίς φτώχεια. Ξεκίνησε το 1976, όταν είδε χωρικούς που έπλεκαν καλάθια να ζουν σε απόλυτη ένδεια παρ’ όλη την επιδεξιότητά τους. Θεωρώντας ότι θα είχαν χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο οι τεχνίτες βεβιασμένα δανείζονταν χρήματα με πολύ υψηλό τόκο για να αγοράσουν μπαμπού και, αφού εξοφλούσαν τους δανειστές τους, δεν τους απέμενε καθόλου κέρδος. Από δικά του χρήματα, ο Γιούνους δάνεισε χρήματα σε μια ομάδα γυναικών οι οποίες ξεπλήρωσαν τη χρηματοδότηση και, για πρώτη φορά, έβγαλαν ένα μικρό κέρδος. Ο Γιούνους συνειδητοποίησε ότι μέσω μικρών δανείων και οικονομικών υπηρεσιών, θα μπορούσε να βοηθήσει τους φτωχούς να ξεφύγουν από την ένδεια.

Το 1983 ίδρυσε την Τράπεζα Γκράμιν (Τράπεζα του Χωριού), βασισμένος στην πίστη του ότι η πίστωση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Σε 25 χρόνια η τράπεζα έγινε η ναυαρχίδα ενός δικτύου 100 παρόμοιων ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα, που επέτρεψαν σε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, μέσω της οικονομικής δυνατότητας που τους δόθηκε ατομικά.

Ο καθηγητής Γιούνους είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ηνωμένων Εθνών και του έχουν απονεμηθεί πολυάριθμα διεθνή βραβεία για τα ανθρωπιστικά του έργα.