ΥΠEΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠIΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ

Ο Ντεσμόντ Τουτού είναι ένας από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νοτίου Αφρικής, κερδίζοντας το 1984 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του στην επίλυση και τερματισμό του απαρτχάιντ. Γεννημένος το 1931 στο Κλέρκσντορπ, Τρανσβαάλ, Νότια Αφρική, έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανικός Αρχιεπίσκοπος τόσο του Κέιπ Τάουν όσο και του Γιοχάνεσμπουργκ. Γνωστός ως η φωνή των άφωνων Μαύρων της Νότιας Αφρικής ήταν ένας ειλικρινής κριτικός του απαρτχάιντ. Ο Τουτού υποστήριξε επίσης το οικονομικό μποϋκοτάζ της Νότιας Αφρικής, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε συνεχώς τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων φατριών που σχετίζονταν με το απαρτχάιντ.

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος του έθνους – διόρισε τον Τουτού πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Στο έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τουτού διατύπωσε το στόχο του ως «μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία χωρίς φυλετικές διακρίσεις», και διατύπωσε αιτήματα για την ολοκλήρωσή του, συμπεριλαμβανομένων της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων για όλους, ενός κοινού συστήματος εκπαίδευσης και της παύσης της αναγκαστικής απέλασης.

Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Τουτού έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Pacem in Terris, το βραβείο Διακεκριμένης Ανθρωπιστικής Υπηρεσίας του Επισκόπου Τζον T. Γουόκερ, το Βραβείο Ηγεσίας Λίνκολν και το Βραβείο Γκάντι για την Ειρήνη.

Ο Ντεσμόντ Τουτού συνεχίζει να ταξιδεύει εκτενώς, υπερμαχόμενος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας όλων των ανθρώπων, τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και διεθνώς.