ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ο Όσκαρ Αρίας Σάντσεζ κέρδισε το σεβασμό ηγετών και ανθρωπιστών φέρνοντας την ειρήνη στην Κεντρική Αμερική. Γεννήθηκε το 1941 και σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε δίπλωμα Νομικής στην Κόστα Ρίκα.

Ο Αρίας Σάντσεζ εκλέχθηκε πρόεδρος της Κόστα Ρίκα το 1986 και αμέσως έκανε γνωστό στον κόσμο ότι πρόθεσή του ήταν να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Κεντρική Αμερική, αποσυνδέοντας την περιοχή από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης. Σε μια σειρά συναντήσεων με τους προέδρους της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, και της Νικαράγουα, ο Αρίας Σάντσεζ τους πίεσε να επιλύσουν τις αναστατώσεις και να βάλουν τέλος στην έξωθεν επιρροή προς την Κεντρική Αμερική. Τελικά έγινε δεκτό το σχέδιο ειρήνης του, το οποίο προέβλεπε ότι η κάθε χώρα καλείται να μειώσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της, να εξασφαλίσει την ελευθερία του τύπου και να κάνει ελεύθερες και ανοιχτές εκλογές. Το σχέδιο αποδείχθηκε επιτυχές και με τις υπογραφές των συμμετεχόντων, οι διαμάχες στην περιοχή έλαβαν τέλος.

Το 1987, ο Αρίας Σάντσεζ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του, και χρησιμοποίησε το χρηματικό ποσό του βραβείου για να ιδρύσει το Ίδρυμα Αρίας για την Ειρήνη και την Πρόοδο του Ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, συχνά τριγύριζε ανάμεσα στον κόσμο, χωρίς ακολουθία και τυμπανοκρουσίες για να ακούσει τα προβλήματα του λαού του. Μετά το τέλος της πρώτης του θητείας εξακολούθησε να είναι ο «άνθρωπος του λαού», προάγοντας την ασφάλεια των ανθρώπων και την ανάπτυξη σε πολλά μέτωπα. Το 2006, εκλέχθηκε και πάλι πρόεδρος της Κόστα Ρίκα και σήμερα συνεχίζει να μάχεται υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.